Leer improviseren. 2005-2006. Les 11:
zwaartepunten ter oriëntatie bij improvisatie op een lied.

Het is leuk om een lied te spelen. Maar het wordt al snel saai zonder variaties. Je kunt een geheel eigen lied maken, dus gebouwd op een eigen akkoordenschema en met zelf gekozen, melodische en ritmische variaties.

[G] Sinter[D7]klaas wordt jarig [C] 'k Zet mijn [Go] schoen vast [G] klaar
[D7] Licht dat hij ze [G] vol[Em]doet [A7] met ja wist ik 't [D7] maar
Hier zet ik wat [G] haver [D7] en wat hooi voor 't [G] paard
Want dat [G+] trouwe [C] beestje [D7] is het heusch wel [G] waard

Hoor dit.

Je kunt het de eerste keer gewoon spelen zoals hierboven staat aangeduid. Je kunt het een tweede keer spelen en dan gaan variëren door met de linkerhand andere akkoorden te gebruiken. Je kunt het een derde keer spelen en dan ook met de rechterhand variaties op de melodielijn maken.

Maar als je teveel melodische afwijkingen gaat maken wordt het te moeilijk, raak je het akkoordenschema kwijt.

Om dit te verhelpen, moet je oriëntatiepunten als zwaartepunt gebruiken: af en toe een stukje melodielijn aan het begin van een regel, dat kenmerkend is voor het lied dat je speelt, dat je herkent en moet zorgen dat je de draad van het lied terug kunt oppakken zonder kwijt te raken waar je was. Het zal je terug op het spoor van het authentieke lied zetten, nadat je ervan afgeweken was met je variaties. Wanneer je de tekst van het lied met het akkoordenschema voor je neus hebt staan als je speelt, zorg je dat deze stukjes regel, die als oriëntatiepunt dienen, een opvallend zwaartepunt worden door ze bijvoorbeeld dik te drukken, geel te maken of te onderstrepen. Zo'n stukje regel van het lied is je vuurtoren in een mist van prachtige variaties, de solide weg die terug naar het huis van het authentieke lied leidt en zorgt dat je weer veilig thuiskomt.

[G] Sinter[D7]klaas wordt jarig
[C] 'k Zet mijn [Go] schoen vast [G] klaar
[D7] Licht dat hij ze [G] vol[Em]doet
[A7] met ja wist ik 't [D7] maar

Hier zet ik wat [G] haver
[D7] en wat hooi voor 't [G] paard
Want dat [G+] trouwe [C] beestje
[D7] is het heusch wel [G] waard.

Deze zwaartepunten 'Sinterklaas wordt jarig' en 'Hier zet ik wat haver' brengen je weer even in een thuissituatie, zodat je weet waar je bent.
Hoor dit.

Hoe beter je het lied beheerst en hoe vaker je het gespeeld hebt, des te minder oriëntatiepunten je nodig hebt om de draad niet kwijt te raken tijdens het spelen.


HUISWERK: Maak zwaartepunten in een lied waarop je gaat improviseren.
<< Startpagina / Index van de cursus / Volgende pagina >