Leer improviseren. 2005. Les 15: spelen met de PC.

In deze les kijken we naar de mogelijkheden van de techniek, om je te helpen met het gebruik van de media waar muziek en film op staat. De reden om hier een les aan te besteden, is dat ik zie dat veel mensen de discs niet kunnen gebruiken uit onwetendheid, terwijl het simpel is.
Grammofoon, cassetterecorder en videorecorder laten we voor wat ze zijn. We kijken naar de CD-speler, de DVD-speler en de PC (=personal computer) Om hierop iets af te spelen, gebruik je discs: de CD, de CD-rom en de DVD. In deze discs staat informatie 'gekrast', dat er geluid of beeld door laat afspelen.
Het is het bestandstype dat bepaalt WAT zo'n disc kan. Een bestandstype wordt ACHTER de punt van een naam op zo'n disc vermeld. Bijvoorbeeld: .DOC voor een document of .WAV voor muziek of .MP3 voor gecomprimeerde muziek. De meest reguliere bestandstypen achter de punten zijn: .DOC, .DAT, .WAV, MP3, .MPG, etc.

De 2 muziek-CD's ''Jan Krammer zingt aan klavier'', gepresenteerd in januari 2002, zijn CD's in WAV. Alle akkoordenschema's van deze 48 songs staan op papier. 2 CD-R Audio

De opnames voor mijn muziek-CD-rom ''Jan Krammer speelt voor eigen plezier'' uit les 12, gepresenteerd in december 2005, heb ik eerst gemaakt op cassette, daarna op .DAT (digitale audio tape) gezet, vervolgens op de PC gezet in het formaat .WAV. en van daaruit via de PC omgezet in MP3. MP3 is een speciaal bestandsformaat waarmee het mogelijk wordt om geluid 5 tot 25 keer compacter op te slaan dan een CD, zonder dat de kwaliteit hier veel onder te lijden heeft. Zo staat op 1 CD-rom dan bijvoorbeeld 10 uur muziek, in plaats van 1 uur.

Een PC kan .WAV bestanden omgezetten in .MP3. (.WAV is het bestandstype dat op een muziek-CD uit de winkel staat en ongeveer 5 tot 25 keer meer Kb's bevat dan een MP3 bestand, waardoor er dus naar rato ook minder op 1 CD past, je ziet dan ook nooit een CD met 15 uur muziek op 1 schijf). Daarvoor moet hij de muziek comprimeren. Je kunt aangeven hoever je wilt comprimeren: 25x, 10x, 14x, 5x, wat je maar wilt. De muziek op mijn website heb ik 25x gecomprimeerd, wat niet zo mooi is, want met 25 x comprimeer je hoorbaar ten koste van de geluidskwaliteit, maar het is zuinig, wat handig is voor een website, anders laadt hij traag en is de webruimte snel vol. Mijn muziek-CD-rom in MP3 ''Jan Krammer speelt voor eigen plezier'' is op 192KB ingesteld en is 14x verkleind. CD-R Jan Krammer pret


Voor de CD-rom met mijn website erop, die bestaat uit: -WEB. _OUD en _DAT verwijs ik naar 'Deze computer'. 'Deze computer' is ondermeer te bereiken via de 'Windows Verkenner'. En 'Windows Verkenner' is desgewenst te bereiken via 'Start', links onderaan het scherm van je bureaublad. Als je dit handig vindt, kun je er een icoon van maken op je bureaublad. Het is immer handig om te kijken in welke drive je een schijf hebt gestopt. Je gaat naar 'mijn computer' en kijkt in welke drive (:D of :E of :F of :G enzovoort) je de CD-rom (of, in geval van een DVD: de DVD) hebt gedaan. Vervolgens ga je naar 'www.improvise.nl' CD-R www.improvise.nl:
Het voornaamste om -WEB te kunnen starten op de PC is vooraleerst dubbelklikken op index.html.
Zo hoef je mijn lessen niet meer te volgen via www.improvise.nl op internet en kun je virusvrij en goedkoop off-line werken als je wilt.
-OUD bestaat uit .doc bestanden. Dat zijn dus documenten, in casu: mijn oudere lessen op papier.
-DAT bestaat uit .mp3 bestanden. Dit betreft geluid: 7 uur muziek. Als je de juiste drive hebt aangeklikt, open je de nummers door er met de linker- of -rechtermuisklik op te dubbelklikken.
Het bestandstype van de DVD's met de Waalbrugspeld DVD-R waalspeld Jan en de Jazz Workshop van 17 oktober 2005 is .VOB DVD-R LOGICAL VOLUME IDENTIFIER. Ook bestaat er inmiddels een CD-R van Hendrik-Jan: digitale opnamen met zijn camcorder in het bestandstype .MPG CD-R IMPROVISATIE_LESSEN_VAN_JAN en CD-R Improvisatie les.
HUISWERK: Speel met de PC en ga naar 'deze computer'. Omzeil de reclame van Windows.
<< Startpagina / Index van de cursus / Volgende pagina >