Leer improviseren. 2003-2004. Les 00: waarom improviseren?

'Improviseren' betekent zoiets als onvoorbereid, maar het vereist in werkelijkheid meer voorbereiding dan van blad spelen. Een gewone vraag is: Waarom zou je een matig muziekstuk improviseren als je Bach kunt spelen? Inderdaad, de regels voor spelen van blad zijn slechts een klein gedeelte van de totale muziektheorie, en voor improviseren moet de theorie voor componeren zelfs nog worden uitgebreid met extra kennis. Waarom dan toch improviseren? Als het improviseren eenmaal een bepaald niveau heeft bereikt gaat het verslavend worden. Zelfs het spelen van bladmuziek voor publiek gaat beter door gewonnen zelfvertrouwen. Dat is een gevolg van de grotere bekendheid met de structuur van muziek en van de routine meteen te weten welke noot een moeilijke kan vervangen, die het dichtste komt bij hetzelfde muzikale effect.

Mijn definitie van improviseren omvat alles tussen sjoemelen met bladlezen en het l'improviste verzinnen van een oorspronkelijk muziekstuk. Toch adviseer ik de gebruikelijke procedure om verschillende melodien te maken op de akkoorden van een bekende song.

Reguliere muzieklessen leiden op tot optreden, maar zo weinig tijd besteed aan spelen, zal in werkelijkheid daarvoor gebruikt worden. Daarom is het doel van deze lessen om te leren hoe je van je eigen muziek kunt genieten. Het is opmerkelijk dat het als een neveneffect het vermogen verbetert om op te treden.


<< Startpagina / Index van de cursus / Volgende pagina >