Speech uitreiking Zilveren Waalbrugspeld door loco-burgemeester van Nijmegen, P.J.J. Lucassen.

Geachte heer Krammer,

Nijmegen is een stad om trots op te zijn. Dat komt door zijn rijke historie, zijn mooie gebouwen en prachtige omgeving, maar meer nog door de mensen die er wonen. En u, mijnheer Krammer, bent er daar een van.

In 1987 bent u begonnen om thuis, geheel belangeloos, piano improvisatielessen te geven. De belangstelling was zo groot, dat u in groepsverband lessen ging geven in het Wijkcentrum Dukenburg. U geeft aan twee groepen cursisten les. Dertig cursisten per week mogen zich laten inspireren door u. Al bijna twintig jaar lang geeft u met veel enthousiasme gratis lessen in ''Leren improviseren op de piano''. Met uw persoonlijke aanpak heeft u vele honderden mensen ge´nspireerd. Altijd maakt u voor iedereen tijd vrij, ook buiten de lessen om.

Sinds 2003 heeft u ook uw eigen website: www.improvise.nl. Vele cursisten melden zich aan na het bekijken van uw website. Een week na het geven van een les staat deze al op de website. Zelfs in twee talen: Engels en Nederlands. Maar sinds kort ook in het Frans.

Daarnaast heeft u ook het initiatief genomen tot het maken van een muziekwoordenboek. Een muziekwoordenboek Engels-Nederlands, Nederlands-Engels. Het bevat woorden die zelfs in de meest geavanceerde dictionaires tussen wal en schip raken. Inhoudelijk is het woordenboek van hoog niveau. Het is een absolute aanwinst voor de muziekwereld.

Uw liefde voor de pianomuziek is onbeschrijfelijk groot. Uw motto is dan ook: ''heb liefde voor je eigen spel en probeer telkens opnieuw te komen tot de vrije expressie van wie je werkelijk bent''. U geeft uw cursisten alle vrije ruimte om te spelen. U stimuleert hen iedere les opnieuw met veel zorg en respect. Mensen die onzeker zijn en verlegen zijn laat u opbloeien. Door het respect dat u de cursisten geeft, ervaren zij vrijheid in hun spel. De cursisten krijgen meer zelfvertrouwen en leren spelen op hun eigen, unieke, wijze. En dit is nog niet alles. Afgelopen maand heeft u ook nog twee Jazz Workshops gegeven.

Mijnheer Krammer, ik zei u al, Nijmegen is trots op u. En die trots geven wij graag vorm in een gemeentelijke onderscheiding, de Zilveren Waalbrugspeld. Het is een compliment dat ik u namens alle Nijmegenaren mag geven.

En ik heb gehoord dat u iedereen kunt laten spelen. Ik bied mij graag aan om dat nu op mij uit te proberen....


< Startpagina